Nu har jag och Sanna kommit hem från vår praktik i Dortmund! Det har varit två helt underbara veckor med mycket skratt, träning och inspiration. Vi bodde på ett mysigt vandrarhem som låg mitt inne i stan, så vi hade nära till allt. Från tisdag till lördag var vi hos kompaniet mellan halv tio till halv sex. Dagarna började alltid med 1, 5 timmes klass som jag och Sanna hade ångest inför varje dag. Till och med uppvärmningen (som är individuell) var lite sisådär ångestframkallande när man såg alla ligga i perfekt split och i överspagat med ett ben på en halv meters hög stol och det andra benet på marken.Det blir Inga mer "ligga- i -soffan-medan-jag-tittar-på-film" kvällar för min del utan här ska det stretchas framför teven!

Lektionerna bestod av balettstång, övningar på golvet och diagonaler. Stångövningarna var ganska lätta att hänga med i om man jämför med diagonalerna som var rätt läskiga. Hängde man inte med där var man antingen i vägen för dansarna eller riskera att få en spark i huvudet. Det fick vi aldrig men det var det som både jag och Sanna tänkte på inför klasserna varje morgon haha. Resten av dagen fick vi sitta och titta på när dem hade repetioner inför deras två kommande föreställningar. Svansjön och ett modernt verk "secret of the red chamber". Det var riktigt kul att få titta på och att se den snabba utvecklingen från att dem precis lärt sig en koreografi till att den satt pefekt på bara några timmar. Musiken till den moderna föreställning var fantastisk!

 

Jag har verkligen fått ett intryck i hur dagarna kan se ut hos ett danskompani. Det är tufft men ack så kul! Det var världens härligaste stämning och atmosför bland dansarna, koreografen och lärarna. Dem kunde bjuda på sig själva och det var inte på så "blodigt allvar"  eller "jag är bättre än dig" känsla alls. Dansarna var riktigt rktigt grymma och då förstår man den riktigt höga konkurransen som finns i dansvärlden. Det gäller att ta till vara på varje träningstillfälle och ha en enorm vilja och drivkraft om att bli grym. Det handlar om talang till viss del men framförallt viljan och vad man gör det till, hur man tar vara på danslektionerna för det finns liksom inga genvägar.

En ganska ung kille som var med i kompaniet hade bara dansat i tre år och det gav mig hopp om att det aldrig är försent och att det går att lyckas även att man inte gått balettskola sedan man var åtta. Det gäller att man är envis och att man inser att det är upp till en själv hur långt man vill komma.

Vi tog en hel del bilder i Dortmund! Vissa vackrare än andra...

 

Operahuset där vi fick se dansarna träna sista veckan

 

Sanna posar med vår kompis utanför vandrarhemmet. Vi lyckades aldrig lista ut vad det var för djur.. gris/fågel?

 

 

Vi försökte ta hoppbilder men det gick inte så värst bra

 
 
 
Vi kom på att båda är extremt fotogeniska, top model here we come!
 
 
 
 
kolla bara in hollywood smajlet liksom..
 
 
Här har vi danssalen!
 
prima ballerinan!
 
Såhär glada blir vi när vi precis åkt över bron från Danmark till Sverige och inser att vi kan använda internet igen. Borta bra men hemma bäst!
 
/Madeleine
 
Nu är första veckan på Dortmund Ballet avklarad!

Idag tog en av balettlärarna kort på mig och Madde(vi fick "posa" i en soffa på hans kontor..) ..inte alls awkward.. Sen åt vi på vårat favvo café(ehm ja, det finns bara ett matställe nära balett centrumet så den senaste veckan har vi levt på toasts och lite sallad..) och blev BJUDNA på två stora efterrätter av en flirtig servitör och lärde oss även att det (antagligen??) är förbjudet att gå på "allmänt gräs" i Tyskland!

Ciaoo eller Kchüss(haha osäker på stavningen) som man säger i Tyskland!
/SannaIdag tog jag och Elvira klass med kompaniet på operan, det var en häftig känsla! Nu är vi välförtjänta en helg, så
Imorgon ska vi ut och spana in Malmöstad. Vi har ett jätte mysigt rum också btw där det blir enkel stretching. Kram från mig. /cia
Elvira visar hennes panik under klassen idag. 
  
 
/Cia
 
 
Follow on Bloglovin
foto, praktik, träning, vardag, yrkesdansprogrammet,
 
Jag och Elvira har nu gjort oss hemmastadda på Rut och Ragnars vandrarhem. 👍 Idag va vi på rundvandring på teater och imorgon ska vi träna klassiskbalett med kompaniet.  
 
Igårkväll efter att vi ätit vår middag sattes brandlarmet på och brandbilen kom, de va lite spännande. 
Nu ska vi mysa vidare, Ciao.
/Cia
/Sanna
balett, contemporary, dans, foto, kärlek, modern, praktik, träning, vardag, yrkesdansprogrammet,

Nu är vi i Tyskland och har precis varit och ätit en riktigt god frukost. Det helt underbart här. Mysig stad som vi snart ska utforska och ett riktigt fint och fräscht vandrarhem!
Igår var vi och åt på en italiensk resturang och det var det godaste vi ätit på länge. Man beställde maten hos kockarna och fick sedan se dem laga den. Vi beställde in varsin pastarätt och satt vid ett bord med en massa basilika växter, mysigt!
Lite svårt att kommunicera här bara. Det är få som fattar engelska men eftersom vi är dansare är vi grymma på att använda kroppspråket så det brukar lösa sig ändå ;) nu ska vi ut och se oss omkring! Hejsevejs
bye biatches!
balett, contemporary, dans, foto, modern, neoklassiskt, praktik, yrkesdansprogrammet,
Nu sitter jag och Sanna på tåget mot Tyskland och är sjukt taggade!
Vi anländer till Dortmund klockan åtta ikväll och vi hoppas påsarna under ögonen hinner försvinna innan dess för man vill ju leva upp till ryktet om att svenska tjejer är dom snyggaste;)
På tisdag ska vi träffa och träna med Dortmund ballet för första gången!
Vi ses om två veckor!
/Madde och Sanna
neoklassiskt, praktik, yrkesdansprogrammet,

Nu är det praktik dags! Imorgon åker jag och Madeleine till ett neoklassiskt kompani i Tyskland, sjukt spännande! Men det är inte bara vi, alla i klassen ska iväg i två veckor till antingen ett kompani, en koreograf eller en dansskola. Vad man får göra på praktiken är lite olika beroende på vart man åker, men de flesta kommer att få ta klasser och se på repetitioner, vissa ska till och med få undervisa lite själva tror jag.

Så här ser dom kommande veckorna ut för Yrkesdansprogrammet i alla fall:

 

Lina, Stina och Vilhelm har ett projekt med Gbgoperan under hela hösten. Dom kommer ha en ungdomsföreställning på lilla scenen på operan senare i höst, får inte missas!

v.42-43

Jessica är i "Tampa" i Florida

Julia ska till ”House of shapes” i Stockholm

Jag(sanna) och Madeleine ska till Dortmund Ballet i Tyskland

Cia och Elvira ska till Skånes Dansteater i Malmö

Adam o Nina ska till ”Kompani Spinn” i Göteborg

Nadja är på Producentbyrån första veckan och på Danskonsulenterna i regionen i Göteborg andra

Kimona har numera varit med i två professionella dansföreställningar i och med hennes praktik, först med "rivercities.flux" och nu med gruppen Iraqi Bodies i föreställningen "Vowels" i Göteborg, hon ska även vara med gruppen Iraqi Bodies under några dagar i november

v. 43

Victoria åker till ”House of Shapes” i Stockholm

v. 43-44

Clara är i “Statens Scenekonstskole”/dans i Köpenhamn

v. 44-45

Sara o Zuzana åker till Skånes dansteater i Malmö

och Benjamin är ej helt bestämt men först 10-12/10 på  ”RandeVo” i Örebro

 

/Sanna

contemporary, dans, kärlek, modern, neoklassiskt, träning, vardag, yrkesdansprogrammet,

Idag höll jag klass för mina underbara klasskamrater och de lärde sig en hel koreografi på 30 min, jag är mycket stolt! Sedan började vi prata om studentmössor och studenten och det slog mig att vi snart bara har några månader kvar tsm. Det är fruktansvärt, jag vet inte hur jag ska klara mig utan alla fina, vi har blivit en familj.

Och nu efter min fina kärleksförklaring tänkte jag visa att alla tydligen inte älskar oss lika mycket som jag gör. Hehe
/cia

 
 
Eftersom jag inte har någonting att göra just nu eftersom jag är sjuk(okej har egentligen en massa grejer att göra inför prakten men men) så bestämde jag mig för att göra ett litet kollage av bilder på Yrkesdans genom åren med mitt nya foto progam! Kan inte ha instagram på min ehm nya mobil så fick ladda ner ett annat program, men tycker det funkar rätt bra ändå!
OBS! ska förresten förtydliga att inlägget igår där det är en bild på tre pers på sceniska inte stämmer, Nadia och Julia var också där;)
/sanna
yrkesdansprogrammet,

Igår var jag och Sara på gymnasiemässan på svenskamässan i Göteborg där vi fick stå och ta emot nyfikna nior och berätta om schillerska och framförallt om dansprogrammet. Jag tror vi lyckades locka några att söka även att stod och gjorde oseriösa balett steg på skoj.
Ifall ni bor i Göteborg och är nyfikna på att veta mer om estet dans eller andra program på schillerska rekommenderar jag att ni kommer dit och får information. Kom även på öppet hus på schillerska (första december) där vi troligtvis kommer ha en liten uppvisning :)

/ Madeleine

Scenisk produktion i aulan! klassen bara krymper och krymper...Stina, Vilhelm och Lina är på Göteborgs Operan och tränar inför en ungdomsföreställning, Jessica har åkt på praktik i Tampas i USA(!!) och resten är typ sjuka.. göttVi taggar och planerar inför praktiken!! jag och Madde sticker till Dortmund ballet i Tyskland på söndag och Cia sticker till Skånes dansteater. Vi är peppade!!Utlovas bilder från praktiken när vi är tillbaka om två veckor:)Om ni förresten är intresserade av att gå dans på gymnasiet till hösten så kom till Gymnasie Mässan på Svenska Mässan idag eller imorgon och snacka med folk från våran klass om varför ni borde välja dans!/sanna
yrkesdansprogrammet,
Om ni kollar in dagens metro tidning på sida 15 så finns där en bild på Sara Mahamad!! Iiingen aning om vad hon gör i en "lediga jobb"-reklamspalt men men...
/Sanna
kändisskap, yrkesdansprogrammet,

Paniken som uppstår när vi inser att det bara blir tre på danslektionerna idag! Hjääälp!

Dessutom har vi gästlärare i två timmar... Ambitiös klass haha

Ibland blir det inte som man tänkt sig, då kan det bli såhär.
 
/Cia
bloopers, yrkesdansprogrammet,

Här är jag med alla mina söta elever som kör dansuppvisning medans jag provapå klass här på chapmans torgs dagen!
Vi kör igen om 20 min så är ni i närheten droppa gärna förbi!

/Benji j

dans, föreställning, träning,
Snyggisar! Sara, Madde och Clara efter baletten..
balett, dans, foto, yrkesdansprogrammet,
En vanlig dag innan balett träningen på dansforum...
 
 
/Sanna
balett, contemporary, dans, kärlek, modern, träning, vardag, yrkesdansprogrammet,
Här är en neoklassisk balett koreografi från vår egen ihopsatta dansföreställning i våras;
"Yrkesdans presenterar: Mid Year Production" då vi dansade på tåspets till en av låtarna från Matrix filmen.
 
Dansarna i videoklippet är Stina Englund, Vilhelm Bjerser, Madeleine Jonsson, Cia Johansson, Kimona Wrede, Sanna Kullman, Clara Sjölin och Sara Mahamad!
Och Vilhelm och Madeleine är dem som dansar duetten i mitten:)
 
Enjoy!
 
 
/Sanna
balett, clara sjölin, contemporary, dans, föreställning, kärlek, modern, neoklassiskt, träning, yrkesdansprogrammet,